peemaa

joined 2 years ago
 

Aurora Line lisää kapasiteettia Ruotsista Suomeen 800 megawattia ja Suomesta Ruotsiin 900 megawattia.

Tällä hetkellä Suomen ja Ruotsin välinen sähkönsiirtokapasiteetti on maksimissaan noin 2 500 megawattia, joten lisäys on merkittävä.

Uuden yhteyden myötä sähköä on jatkossa tarjolla selvästi enemmän kuin nyt. Se vakauttaa hintoja, toteaa myös Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä.

– Tämä yhteys tulee tasoittamaan hintaeroja pohjoisen Ruotsin ja Suomen välillä.

Muun muassa sääriippuvaisen tuulivoimatuotannon nopea kasvu on lisännyt sähkön hintaheiluntaa. Uusi siirtoyhteys voi vähentää sekä huippu- että miinushintoja.

– Ruotsin pohjoisosissa on suuri tarve saada lisää sähköä teollisuudelle. Uusi siirtoyhteys mahdollistaa sen, että voimme lisätä tuontia Suomesta. Suomen teollisuuslaitokset vastavuoroisesti hyötyvät siitä, kun meillä on ylituotantoa sähköstä, sanoo Svenska Kraftnätin pääjohtaja Lotta Medelius-Bredhe.

Molemmat maat odottaa saavansa lisää sähköä, sitähän ei siirtolinja tee, vaan sen et tuotannossa jo olevaa sähköä pystyy siirtämään enemmän. Sähkön kulutuksen ja tuotannon määrät kertoo mitä tuotettu sähkö tulee maksamaan. Ainakin aluksi vois olettaa et Suomen sähkön keskihinta laskee, mut sitä mukaa kun kummassakin maassa saadaan uutta kulutusta käyttöön, hinta taas nousee.

Voi olla että isomman kulutus- ja tuotantokapasiteetin mukana hintojen heiluminen vähenee, mut vaikee sanoo pidemmän päälle mihin hintataso asettuu. Tilanne olisi oleellisesti mielenkiintoisempi jos Ruotsi lisäisi etelä-pohjoinen siirtokapasiteettiaan. Se on nyt pullonkaula päivinä kun Suomessa tuulee liikaa ja Etelä-Ruotsissa kulutetaan paljon.

Aurora Line tulee käyttöön näillä näkymin joulukuussa.

[–] [email protected] 1 points 1 week ago

Vaikka uskon edellytys on tiedon puute, tiedon puutetta ei tartte korvata uskolla, riittää ku tietää ettei tiedä.

[–] [email protected] 1 points 2 weeks ago (1 children)

Jos virus tuotiin laboratorioon ja se pääsi sieltä leviämään, se laboratorio on silloin sen alkuperä. Ei viruksen alkuperä, se on ehkä joku elukka jossain luolassa, mut leviämisen alkuperä on silloin laboratorio. Jättämällä virus luolan elukkaan tai pitämällä huoli laboratorion turvallisuudesta, koko hässäkkä olis vältetty ja se oli Kiinan vastuulla. Ilmeisimmin virusta ei oltu havaittavalla tavalla muokattu, koska mikään vastuullinen taho ei näytä niin väittävän, joten vaikka laboratorio olis viruksen leviämisen alkuperä, itse virus näyttää olevan luonnollinen.

Kyse ei ole uskon asiasta, asiat on niin kuin ne on. Se et joku huutaa totuutena jotain muuta, ei muuta asianlaitaa mitenkään. Me ei vaan nyt tiedetä mitä tapahtui, on vaan joku valikoima vaihtoehtoja, joilla kullakin on joku nollaa suurempi todennäköisyys.

Hesari näköjään muutti otsikkoaan, se on nyt "Maailmaa ravistelleen pandemian alku­­perä puhuttaa yhä – Suomalais­professorilta näkemys".

 

Erikoinen otsikko Hesarilta, kyse ei ole uskon asiasta, vaan siitä mitä oikeasti tapahtui. Kiina on estänyt asian selvittämisen, joten on mahdollista että tapahtumien kulku ei ainakaan vähään aikaan selviä millään varmuudella. Eikä proffakaan tossa sano että se uskoo kumpaankaan mahdollisuuteen, vaan pitä saatavilla olevan vertaisarvioidun tiedon perusteella laboratoriokarkausta epätodennäköisempänä.

Helsingin yliopiston virologian professori Olli Vapalahden mukaan tieteellinen todistusaineisto puhuu edelleen vahvemmin viruksen luonnollisen alkuperän puolesta laboratoriosta karkaamisen sijaan.

”Tämä arvio oli ollut Saksan tiedustelupalvelulla vuonna 2020 sen hetkisen tiedon valossa. Siinä mielessä tämä ei ehkä ole suuri uutinen. CIA:lla on siirretty viisaria tämän labralähtöisyyden puoleen, mutta vain jonkin verran. En tietenkään voi tietää, mihin näiden maiden tiedustelupalvelut nojaavat tietonsa. Mutta yleisesti ottaen se, mitä on julkaistu vertaisarvioiduissa lehdissä, ja tieto näiden virusten genetiikasta sopivat siihen, että tämä on luonnollista alkuperää oleva virus”, kertoo Vapalahti.

Ongelma tietenkin on et kun Kiina estää asian tutkimisen, kattavaa tietoa ei ole saatavilla. Jos Kiina pimittää tietoa labravahingosta ja sallii vain luonnolliseen alkuperään viittaavan tiedon päästä tutkittavaksi, on ihan normaalia että tutkittu tieto silloin tukee luonnollisen alkuperän teoriaa.

Vuonna 2023 American Society for Microbiologyn julkaisemassa laajassa katsauksessa tarkasteltiin molempia hypoteeseja viruksen alkuperästä. Perusongelmaksi mainitaan se, että laboratorioalkuperän aukoton todistaminen tai poissulkeminen vaatisi Wuhanin virologian instituutin työn läpinäkyvää tarkastelua, minkä Kiina esti.

Sinänsä sillä ei ole kovin väliä kumpi teoria, tai joku kolmas, on se mitä todellisuudessa tapahtui. Kaikissa tapauksissa Kiinan toimet aiheutti pandmian. Se oliko viruksen alkuperä labravahinko tai lähtikö se luonnosta tuodusta eläimestä torilla muuttaa Kiinan vastuuta vain vähän. Labravahingon perussyy olisi se että Kiina ei ole vastuullinen toimija siinä ympäristössä ja takistamattomia luonnosta tuotuja eläimiä ei pitäisi olla myynnissä torilla.

Merkittävin ero tämän tilanteen ja sen välillä että me tunnettaisiin tapahtumien kulku tarkemmin, on siinä että nyt ei ole mahdoliista estää samanlaisen tapahtumakulun toistumista globaalisti. Varotoimet olis varmasti aika erilaisia, jos tapahtumien kulku olisi varmasti tiedossa. Jos se mitä tiedetään on ehkä tämä, ehkä toi tai jotain muuta, siitä on hankala kirjoittaa turvallisuusohjetta.

Vapalahden mukaan toisenlaista alkuperää virukselle ei voida täysin sulkea pois, joten aukotonta todistusta pandemian alkuperälle tuskin koskaan saadaan. Näin ollen spekulaatiolle jää tilaa jatkossakin, ja tiedustelupalveluilla voi tietysti olla lähteitä, joista muilla ei ole tietoa. Bioturvallisuudesta on Vapalahden mukaan huolehdittava riippumatta pandemian alkuperästä.

Se on mielenkiintoista miten bioturvallisuuteen ei ole muodostunut samanlaista rajat ylittävää turvallisuuskulttuuria kun on esim. lentoturvallisuudessa tai ydinvoimaturvallisuudessa. Tai ainakaan se ei ole toteutunut Kiinan kanssa tässä tapauksessa. Ei liene mitenkään epävarmaa että me ollaan taas jokin pidemmän tai lyhyemmän ajan kuluttua uuden pandemian edessä. Olis aika typerää, jos sen perussyy olis sama kuin edellisen, mut sitä ei osattu varoa maailmanlaajuisesti, koska se ei ollu tiedossa.

 

Tavoite on, että EU:sta tulee uskottava, itsenäinen toimija myös puolustuksessa jo vuoteen 2030 mennessä. EU on komission mukaan ”aseistettava uudelleen” muuttuneen maailmanpoliittisen tilanteen vuoksi.

Tärkein akuutti tavoite on jatkaa tukea Ukrainalle.

Jäsenmaita kannustetaan lainanottoon joustamalla EU:n velkasäännöistä. Maa ei joutuisi talouden tarkkailuluokalle, jos sen alijäämä kasvaa liikaa puolustusinvestointien takia.

Yksi keskeinen työkalu olisivat yhteishankinnat, joita EU-maat voisivat tehdä joko muiden jäsenmaiden tai esimerkiksi Britannian, Norjan tai Ukrainan kanssa.

En tiiä miksi Yle laitto EU:n uudelleen aseistamisen lainausmerkkeihin, sitähän se kuitenkin on, suurin osa jäsenmaista on päästäny oman puolustuksensa rapautumaan. Toinen on et kyl se maailmanpoliittinen tilanne muuttu jo vuonna 2014, kun Venäjä miehitti Krimin. Vaikka Trumpin toimet teki ongelmasta ilmeisemmän vasta nyt, ongelma oli jo olemassa.

Komissio mainitsee linjauksissaan seitsemän EU:n kannalta kriittistä kehitys- ja yhteishankintakohdetta.

Ensimmäinen on ilmatorjunta ja ohjuspuolustus

Toinen ovat tykistöjärjestelmät

Kolmas ovat ammukset ja ohjukset

Neljäs ovat droonit ja vastadroonijärjestelmät

Viides koskee infrastruktuuria

Kuudes liittyy kyberhyökkäyksiin ja elektroniseen sodankäyntiin

Seitsemäs koskee niin sanottuja ”isoja sotilaallisia kykyjä”

No eipä noiden puutteiden ulkopuolelle näytä jäävän juuri mitään. Jos nykynäkemyksen mukaan sodassa on 5 toimialaa; meri, maa, ilma, avaruus ja kyber, ni EU:n kriittisiä puutteita on nimetty kaikissa. Ja sit vielä pitäis pystyä toimimaan noissa kaikissa, eli puolalainen sotilas vastaanottaa tulta Liettuassa, englantilainen satelliitti paikantaa tulen lähtöpaikan, ja sit ranskalainen sotilas ampuu saksalaisen ohjuksen tulen lähtopaikkaan espanjalaisesta laivasta Ruotsin aluevesiltä. Sitä mitä Naton pitäisi jo nyt tekemään, mut ilman et siinä joka välissä on yhdysvaltalaista tekemässä diiliä.

Ensisijainen tavoite on vähentää Euroopan riippuvuutta muista maista, lähinnä Yhdysvalloista.

[–] [email protected] 4 points 2 weeks ago

Jänskä ajankohta, ku Trump ja Putin piti puhelunsa samana päivänä. Huominen pressi lienee ensimmäinen missä Zelenskyi ottaa kantaa mahdollisiin tietoihin puhelusta. Olis mielenkiintoista tietää milloin tämä vierailu oli sovittu. Ei tämmöstä vierailua varmaan kovin äkkiä polksta pystyyn, mut onkohan se sovittu jo vaikka viime vuonna vai vasta viime aikoina.

[–] [email protected] 7 points 2 weeks ago

Ei se varmaan kovin kaukaa haettu näkemys ole, kun Euroopan unionin neuvosto, komissio ja parlamentti, sekä Suomen eduskunta on kieltäny Tiktokin laitteistaan turvallisuussyistä.

[–] [email protected] 4 points 2 weeks ago

Se voi kans olla oma ongelmansa, mut linkattu artikkeli käsitteli sitä miten Tiktok tarjoilee teineille itsetuhoon yllyttävää sisältöä. Vois olettaa et se sisältö olis tarjolla vaikka tämä yksittäinen isä olisi yhtä valveutunut todellisuudessa kuin mielestään.

 

Maanantaina keskipäivään mennessä asiasta annetuissa lausunnoissa muun muassa tietosuojavaltuutetun toimisto, oikeusministeriö ja Oikeuskanslerinvirasto suhtautuvat esitettyihin muutoksiin varauksellisesti.

Tietosuojavaltuutetun mukaan muutokset eivät ole oikeassa suhteessa tavoitteeseen nähden, sillä 70 selvittämättömän rikoksen tapauksessa sormenjälkihaussa osumia voisi tulla vain 0,0000175 prosentissa haettavista tiedoista.

Oikeusministeriö kiinnittää huomiota samaan asiaan. Ministeriön mukaan esitysluonnoksen perusteella on epäselvää, ovatko hallituksen esittämät muutokset todella välttämättömiä.

Tietosuoja-asetuksen mukaan henkilötiedot on kerättävä tiettyä tarkoitusta varten eikä niitä saa käsitellä myöhemmin muilla tavoin.

Tässä pitää kans tietää et sormenjälkien tulkitseminen ei ole virheetöntä. Väärä positiivinen, eli väärän henkilön sormenjälki tunnistetaan tekijäksi, tapahtuu noin 0,1%:ssa (pdf) tapauksista. Toisinpäin, eli oikean henkilön sormenjälkeä ei tunnisteta, tapahtuu paljon useammin, 7,5% tapauksista. Se tarkoittais sitä että kun poliisi tutkii 4 miljoonaa sormenjälkeä, ne saa 40 000 osumaa, jokaista 70:tä avointa tapausta kohden.

Mielenkiintoisella tavalla itse poliisi ei ollut vielä puoliltapäivin antanut omaa lausuntoaan, vaikka ne pitäisi olla tänään perillä. Saa näkee onko tulossakaan.

Sisäministeriö on pyytänyt lausuntoa muun muassa keskusrikospoliisilta, poliisihallitukselta ja suojelupoliisilta, mutta näitä lausuntoja ei ollut annettu maanantaina keskipäivään mennessä.

 

Tiktok on vuosia vannonut tekevänsä kaikkensa nuorten suojelemiseksi ja sen estämiseksi, että käyttäjä ei joudu hyvin toisteisen sisällön pariin.

Yhtiö on kertonut tekevänsä yhteistyötä lääkärien ja tutkijoiden kanssa. Tiktokin mukaan pelkästään Euroopassa sovelluksen turvallisuudesta vastaa yli 6 000 ihmistä.

Erityisesti Tiktok mainostaa sovelluksen turvallisuustoimintoja, jotka ovat yhtiön mukaan tehokkaita. Tässä artikkelissa testaamme, pitääkö väite paikkansa.

Ylen MOT loi testiprofiilin, jonka käyttäjä oli 13-vuotias, jolle näytettyä sisältöä MOT tallensi, arvioi ja jonka näkyvyyttä MOT yritti muokata palvelun omilla työkaluilla. Vaikka MOT paineli "en ole kiinnostunut" -nappia testiprofiilille näytettyjen itsetuhoon liittyvien videoiden kohdalla, palvelu rajoitti niiden syöttämistä satunnaiseen vasta napin toistuvan painelun jälkeen.

Vasta 50 painalluksen jälkeen saamme Leon syötteen palautettua lähtötilanteeseen. Algoritmi tarjoilee videoita nyt laidasta laitaan. Vielä tällöinkin vastaan tulee satunnaisesti itsensä satuttamista käsitteleviä videoita.

Tmän jälkeen MOT yritti raportoida palvelun omien sääntöjen vastaista sisältöä.

Miten on mahdollista, että Tiktok on täynnä videoita, jotka rikkovat sen omia sääntöjä?

Leo ilmiantaa 20 videota raportoimalla ne. Odotamme viikon.

Lopulta vain yksi video poistetaan ja yhden näkyvyyttä luvataan rajoittaa. Peräti 18 videoon Leo saa vastauksen: ”Rikkeitä ei havaittu.”

Kokeilemme lopuksi, onko itsetuhoista materiaalia mahdollista löytää hakutoiminnolla. Tulos on järkyttävä: Tiktok alkaa tarjoilla 13-vuotiaalle Leolle hakutermiä onnistuneesta itsemurhayrityksestä. Itsetuhoisten videoiden löytäminen on erittäin helppoa.

Yritämme saada useiden Tiktokilla työskentelevien henkilöiden kautta vastauksia kysymyksiimme. Puolentoista kuukauden kirjeenvaihdon jälkeen yhtiö lopulta kieltäytyy haastattelusta.

Sama viivyttelytaktiikkaa käytti muuten myös Shein, kun MOT tutki miks niiden tuotteissa on käyttäjille haitallisia kemikaaleja. Voineekin olettaa et viivyttely on Kiinassa yleinen taktiikka, ehkä ne ajattelee et me länsimaissa ollaan niin kiireisiä et me ei jäädä odottamaan niiden vastausta.

Homma ei voi olla siitä kiinni etteikö Tiktok tietäisi mitä niiden palvelussa on, tossakin sisältöä yritettiin ilmoittaa niiden omalla työkalulla, mut ne teki jotain vain 10%:lle ilmoitetuista. Se ei enää mahdu oletukseen et niiden sisällönvalvonta on heikkoa, vaikuttaa pikemminkin siltä että haitallisen sisällön levittäminen on tarkoituksellista.

[–] [email protected] 1 points 3 weeks ago

Propagandan julkaiseminen sellaisenaan ei juurikaan eroa propagandasta. Vähintään olisi hyvä selittää miksi se on propagandaa, mitä narratiivia yritetään esittää, mitä piilottaa. Siinäkin ongelmana on et jos menee parsimaan propagandan väärin, se itsessään antaa yhden mahdollisuuden lisää propagandistille jakaa propagandaansa reaktioiden muodossa.

Joten, vaikka se on ihan mielenkiintoista selata propagandistien selityksiä, niiden jälleenlevittämisellä ei voi oikein saavuttaa muuta kuin alkuperäisen julkaisijan tavoitteita.

[–] [email protected] 1 points 1 month ago* (last edited 1 month ago)

Jänskästi ajakohtainen, koska rahapaja lakkautetaan kohta ja tulevaisuuden suomalaiset juhlakolikot lyödään Hollannissa.

Perinteikäs valtionyhtiö leimaa tänä keväänä viimeiset kolikkonsa. Sitten suomalaisten eurojen valmistus siirtyy Hollantiin.

Vappuun mennessä vantaalainen tehdashalli hiljenee. Siniset leimakoneet lähetetään Slovakiaan, jossa niitä odottaa uusi elämä. Perinteikäs suomalainen valtionyhtiö lakkaa toimimasta.

Rahapajalla on ollut 161 vuoden ajan monien kadehtima lupa tehdä rahaa. Mutta edes se ei ole tehnyt toiminnasta kannattavaa. Vuosina 2022–2023 yhtiön yhteenlaskettu nettotulos oli yli 17 miljoonaa euroa tappiollinen.

Suurin osa valtioista tekee rahansa itse. Muutama valtio, jolla ei ole omaa rahapajaa, tilaa rahansa kilpailuttamalla, Suomen rahapaja ei ole pärjännyt kilpailussa ja nyt ne lopettaa kokonaan. Se on aika suoritus et saa tehdä maan kaikki rahat, mut sit päättää tehdä myös muiden maiden, vaikka mitään toivoa pärjätä huolella kilpaillussa markkinassa ei ole. Kapasiteetti tehdä myös muiden maiden rahat maksaa, jos se ei ole käytössä, kulut räjähtää ja koko homma kuopataan.

[–] [email protected] 1 points 1 month ago

Elokuvat on kyl jääny vähemmälle, vaikka niiden tarjonta näyttäis olevan vähintään yhtä suurta kuin aiemminkin. Aika moni uusista on kuitenkin sellainen ettei jo synopsin perusteella kiinnosta.

[–] [email protected] 2 points 1 month ago

Yle ja HS, järjestettynä uusimpien mukaan, niin et uutiset on vaan listana. Molemmilla on usein niin kummallisia artikkeleita niitten omien algoritmien nostamina ettei etusivuu jaksa kattoo. Jos jää aikaaa, täältä ja suomiredditista otsikot. Jos jää aikaa, Amppareiden luetuimmat artikkellit. Artikkelit on usein niin ohuita, et jos kaipaa jostain syventävämpää, ni mä katon jos Youtubessa olis jonkun asiaa tuntevan video aiheesta. Siellä vaikuttaa olevan joitain sellaisia jotka selittää asioita artikkeleita syvemmin, koska ne on tai on ollu asiaa koskevalla alalla ja hyvät niistä osaa laittaa asioita kontekstiin.

 

Kuuparka, joutuu tyytymään 4G:hen, vaikka ollaan muualla jo 5G:ssä.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Kuuhun tai mihinkään muuallekaan avaruuteen aiotaan pystyttää täysimittainen 4g-verkko.

Falcon 9 -kantoraketti laukaistiin Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan Kennedyn avaruuskeskuksesta Floridasta torstaina kello 2.16 Suomen aikaa. Raketti kuljettaa yhdysvaltalaisen Intuitive Machines -yhtiön kuusijalkaista Athena-kuulaskeutujaa.

Matka Kuuhun kestää noin viikon verran. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, Athena laskeutuu Kuun etelänavan läheisyyteen ensi viikon torstaina.

Ilmeisesti kuuhun lähetetyt laitteet sit höpisee löydöksistään keskenään 4G:n yli. Tai lähettää toisilleen kissavideoita. Radiotien kannalta kuu ei taida olla sen kummallisempi paikka verkolle, sinne pääsy ja olosuhteet on laitteille hankalammat. Vaikka otsikko sanoo et se on Nokian, tarkalleen se on Nokian omistaman Bell Labsin suunnittelema verkko.

[–] [email protected] 1 points 1 month ago

Me käytetään Louhea, louhi.fi, sen kanssa ei oo ollu mitään kummallisempaa ongelmaa viiden vuoden käytön aikana. Ja ne vastaa puhelimeen, jos on tullu jotain kysyttävää. Meillä on joitain kymmeniä domaineja niillä, mut pelkkä domain ja sen nimipalvelu. Kun vaihdettiin sinne, me ei etitty halvinta, vaan sellaista jolla on selkee tietueiden web-hallinta ja toimiva puhelintuki.

[–] [email protected] 5 points 1 month ago

Uudessa mallissa OKM teettäisi aika ajoin kopiointitutkimuksia, joilla selvitettäisiin yksityisen kopioinnin yleisyyttä ja mm. niiden jakautumista eri mediatyyppien välillä.

Kaikki vaan muistaa sanoo ettei mitään ole kopioitu, putois maksulta pohja.

 

Itämerellä on havaittu uusi epäilty kaapelirikko. Asian vahvistaa Ruotsin rannikkovartiosto Svenska Ylelle. Kaapeli on tämänhetkisten tietojen mukaan rikkoutunut Itämerellä Gotlannin edustalla.

SVT:n tietojen mukaan kyseessä on Suomen ja Saksan välillä kulkeva kaapeli C-Lion 1 ja epäilty kaapelikatko tapahtui Ruotsin talousvyöhykkeellä Gotlannin edustalla.

[Ilmeisesti Ruotsin] Merivartioston mukaan on epäselvää, milloin epäilty kaapelikatkos tapahtui, mutta viranomainen on ollut tietoinen tapauksesta eilisestä lähtien.

Ei oo selvää onko kaapeli katkipoikki vai vaurioitunut jollain tavalla. Cinia ei ainakaan nyt kerro asiasta mitään, C-Lion 1 on Cinian kaapeli. Eiköhän asiaan tule päivän mittaan lisää selvyyttä.

 

Ulosottolaitos on tänään perjantaina ratkaissut lupa-asian, joka koskee Helsingin areenaan liittyvää osakekauppaa. Ulosottomies on myöntänyt luvan osapuolten ehdottamalle kaupalle.

Kaupan osapuolet vastaavat kaupan saattamisesta päätökseen ulosottomiehen valvonnassa. Kauppahinta tulee jäädytetyksi pakotesäännösten mukaisesti.

No olisko nyt sit taputeltu. 2.3.2022 Hartwall haki mainoskylttinsä pois ja jääkiekon MM-kisojen alkulohko siirreettiin Jäähalliin. Melkein kolme vuotta myöhemmin areenaan jumiutuneet venäläiset omistajat saatiin irti.

 

[Tullin pääjohtaja Sami] Rakshitin oma ehdotus tilanteen ratkaisemiseksi on se, että EU:n ulkopuolisten eli niin sanottujen kolmansien maiden verkkokauppojen kanssa kuluttajat eivät saisi enää käydä suoraa kauppaa niin, että tavarat lähtisivät suoraan kolmansista maista paketteina asiakkaille.

Käytännössä Rakshitin ehdotus tarkoittaisi, ettei esimerkiksi Temu voisi toimittaa tuotteita suoraan suomalaisille.

Tämän sijaan Temun ja muiden kolmansien maiden kauppojen pitäisi rakentaa EU-alueelle oma maahantuonti ja varastot, josta tuotteet sitten lähetettäisiin ostajille.

Kolmansia maita on kovin erilaisia, vaikka joku Kiina vie mielellään mitä vaan vaarallistakin kuluttajille, vois olettaa että joku Japani tai Australia on tarkempi tuotteistaan. Pelkän Kiinan tuonnin ohjaaminen EU:n kautta ei varmaan onnistu, kun säännöt pitäisi olla samat kaikille.

Sitten noiden t-paiton ja epäaitojen korujen lisäksi joku voi maahantuoda vaikka sanoma- tai aikakausilehtiä. Niiden kierrättäminen EU-varaston kautta voisi vaikuttaa aika erikoiselta. Mut, muuten vois olla ihan pohdinnan arvoinen avaus.

Ennen sisämarkkinoita, Suomessakin tutkittiin myynnissä olevia tuotteita ettei ne vaaranna kuluttajaa. Nyt se ei onnistu yksittäistuotujen tuotteiden osalta, koska paketti menee kuluttajalle, eikä varastoon, mistä tulli voisi pyytää testikappaleitaan.

Varastoimalla tuotteet EU:n alueelle tulisi samalla pidettyä huoli et niistä on maksettu kaikki tarpeelliset verot ja muut maksut.

Sen sijaan, että verkkokauppa lähettäisi kymmenentuhatta Superman-pakettia suoraan asiakkaille, tuo määrä toimitettaisiin EU:ssa olevaan varastoon. Sieltä viranomaiset voisivat tarkastuksilla tarkastaa tavaran laadun suurissa kaupallisissa erissä.

”Näin voidaan varmentaa laatu. Yksittäisten pakettien kohdalla ei voida.”

Vastaavasti raskasmetallipitoisuudet voi selvittää esimerkiksi polttamalla tuotteen. Sitä ei yksittäisen postipaketin tapauksessa ole tarkoituksenmukaista tehdä, koska tuote tuhoutuu, Rakshit selittää.

 

Tullin tilasto koskee alle 150€:n arvoisia lähetyksiä, eli Kiinan osalta varmaan pääosin Temu-, Aliexpress-, Shein- ja Wish-paketteja. Itse tilasto on Excelinä Tullin sivuilla. Tilastosta näyttää ensimmäisenä kertoneen Kaupan liitto omalta kannaltaan.

Itse tilastoa selaamalla paljastuu minkä nimikkeiden pientuonti on kasvanut eniten lukumääräisesti ja arvoltaan. Arvomääräisesti eniten kasvoi "(2024 arvo€, kasvuprosentti) Nimike":

(1004474€, 2387%) Verhot ja sisätilojen kaihtimet; kapat ja reunusverhot, mitä tahansa tekstiiliainetta (paitsi ulkotilojen kaihtimet "markiisit")

(1125351€, 1836%) Matot ja muut lattianpäällysteet, tekstiiliainetta, myös sovitetut (paitsi huopaa, solmitut, kudotut tai tuftatut)

(212450€, 1763%) Yksinkertainen tai kerrattu kumilanka, tekstiilillä päällystetty sekä tekstiililangat ja nimikkeen 5404 tai 5405 kaistaleet ja niiden kaltaiset tuotteet, muovilla tai kumilla kyllästetyt, päällystetyt tai peitetyt tai kumi- tai muovivaippaiset (paitsi katguttijäljitelmät ja langat, joissa on koukkuja tai jotka on muuten sovitettu kalastussiimoiksi)

Lukumääräisesti eniten kasvoi "(2024 kpl, kasvuprosentti) Nimike":

(100362kpl, 9150%) Yksinkertainen tai kerrattu kumilanka, tekstiilillä päällystetty sekä tekstiililangat ja nimikkeen 5404 tai 5405 kaistaleet ja niiden kaltaiset tuotteet, muovilla tai kumilla kyllästetyt, päällystetyt tai peitetyt tai kumi- tai muovivaippaiset (paitsi katguttijäljitelmät ja langat, joissa on koukkuja tai jotka on muuten sovitettu kalastussiimoiksi)

(88076kpl, 5429%) Valmistetut liimat ja liisterit, muualle kuulumattomat; liimana tai liisterinä käytettäväksi soveltuvat tuotteet, liimana tai liisterinä myytävät, nettopainoltaan <= 1 kg:n vähittäismyyntipakkauksissa

(66005kpl, 4997%) Sakset ja niiden terät, epäjaloa metallia (paitsi pensasaitasakset, puutarhasakset ja muut molemmin käsin pideltävät sakset, sekatöörit ja niiden kaltaiset yhden käden oksasakset sekä erikoissakset kavioiden leikkaamista varten)

Arvoltaan eniten tuotiin:

(12341995€) Naisten ja tyttöjen puvut, yhdistelmäasut, jakut, takit ja bleiserit, leningit, hameet, housuhameet, pitkät housut, lappuhaalarit, polvihousut ja shortsit (paitsi neuloksesta valmistetut sekä tuulitakit ja niiden kaltaiset tavarat, alushameet, pikkuhousut, verryttelypuvut, hiihtopuvut ja uima-asut)

(10231653€) Hatut ja muut päähineet, neulotut tai virkatut tai neuloksesta, pitsistä, pitsikankaasta, huovasta tai muusta tekstiilimetritavarasta mutta ei kaistaleista tehdyt, myös vuoratut ja somistetut; mitä ainetta tahansa olevat hiusverkot, myös vuoratut ja somistetut (paitsi eläinten päähineet, lelupäähineet ja karnevaalipäähineet)

(6123116€) T-paidat, aluspaidat ja muut aluspaitojen kaltaiset paidat, neulosta

Lukumääräisesti eniten tuotiin:

(2214620kpl) Hatut ja muut päähineet, neulotut tai virkatut tai neuloksesta, pitsistä, pitsikankaasta, huovasta tai muusta tekstiilimetritavarasta mutta ei kaistaleista tehdyt, myös vuoratut ja somistetut; mitä ainetta tahansa olevat hiusverkot, myös vuoratut ja somistetut (paitsi eläinten päähineet, lelupäähineet ja karnevaalipäähineet)

(1199822kpl) Epäaidot korut

(1082518kpl) Pöytä- ja keittiöesineet, muut talous- ja toalettiesineet, muovia (paitsi kylpyammeet, suihkualtaat, pesualtaat, pesuistuimet, WC-altaat, WC-istuinrenkaat ja -kannet, huuhtelusäiliöt ja niiden kaltaiset saniteettitavarat)

Eli pikkukrääsää, miljoonia euroja ja miljoonia kappaleita pikkukrääsää, joka varmaan päätyy nopsaan roskikseen. Kaupan liitto muistuttaa myös että näistä ei välttämättä ole maksettu jätehuoltomaksuja, eikä kaikki tavara välttämättä täytä tuoteturvallisuusvaatimuksia. Niiden huomioiden lisäksi voisi haitaksi laittaa sen että paketit on postille lisäkuorma, josta ne ei välttämättä saa kuluihin riittävää korvausta.

Isoin ongelma kuitenkin on varmaan se että tämä kulutus on pois kotimaisesta kulutuksesta tai sisämarkkinakulutuksesta. Aika varmasti noi tuotteet tai niiden kuljetus on joko Kiinan subventoimaa tai niitä on valmistettu oloissa jotka ei kestä tarkastelua. Joku määrä ymmärrystä voisi löytyä, jos tuotteet olisi laadultaan tolkullisia, mut ne on aika varmasti isolta osin laadutonta jätettä, joka ostetaan Kiinasta, kuljetetaan Suomeen ja laitetaan täällä roskikseen.

 

Verkkolaitteita valmistavan Nokian kannattavuus parani tuntuvasti viime vuoden lopussa ja oli markkinoiden odotuksia parempi.

Nokian liikevaihto kasvoi loka–joulukuussa yhdeksän prosenttia 5,98 miljardiin euroon ja vertailukelpoinen liikevoitto 38 prosenttia 1,14 miljardiin euroon.

Ehkä vähän erikoisesti, matkapuhelinverkkotoimintojen liikevaihto supistui, mut sitä pienemmän verkkoinfrastruktuuriliiketoimintaryhmän liikevaihto kasvoi merkittävästi. Ehkä Nokia ei enää ole samalla tavalla matkaviestintäpulju kuin mihin on tottunut.

Nokia on [toimitusjohtaja Pekka] Lundmarkin mukaan myös vahvistanut asemaansa datakeskusten markkinoilla.

”Tulemme kasvattamaan investointejamme laajentaaksemme datakeskusten ip-verkkojen kohdemarkkinaamme. Olemme päättäneet lisätä panostuksiamme vuositasolla enintään 100 miljoonaa euroa ja tällä tavoittelemme miljardin euron lisäystä liikevaihtoon vuoteen 2028 mennessä.”

Investoinnit heikentävät lyhyen ajan kuluessa verkkoinfrastruktuurin kannattavuuden vahvistumista.

Oli paljon mielenkiintoisempaa ku aiemmin pystyi ostamaan nokialaisen kaupasta ja osallistua sen menestykseen. Nyt pitää olla datakeskus kellarissa et voi osallistua. HMD:kään ei näköjään enää käytä Nokia-nimeä puhelimissaan.

 

Hesarin valitsemasta otsikosta huolimatta artikkelissa mainittu Fortumin ehdottama kapasiteettimekanismi olis varmaan uutta ydinvoimalaa merkittävämpi muutos.

Ydinvoiman osalta Fortum ehdottaa tuettua ydinvoimarakentamista ja tuotantoa.

Fortum esittää, että ydinvoiman lisärakentaminen Suomessa edellyttää tukimekanismeja, kuten valtion myöntämää rakennuslainaa ja tuotantotukea.

Tuki toimii niin, että tuottaja myy energian sähkömarkkinoille, ja jos saavutettu keskihinta ei yllä määriteltyyn takuuhintaan, jäljelle jäävä erotus korvataan tuotantotuella.

Jos taas markkinoille saadaan myytyä energiaa takuuhintaa suuremmalla keskihinnalla, tuottaja korvaa erotuksen joko tukimekanismin myöntäjälle tai sähkönkuluttajille.

Kapasiteettimekanismissa maksettaisiin tuotetun sähkön lisäksi kyvystä tuottaa sähköä. Eli vaikka laitos ei jonain hetkenä tuota sähköä, se saa korvauksen siitä että se pystyisi tarvittaessa tuottamaan sähköä. Tämä korvaus laskuttetaisiin sähkön kuluttajilta.

Aivan ilmeinen ongelma tässä on että silloin maksettaisiin sähköstä, jota ei ole tuotettu. Mutta, vastaavasti, jos tulee tuotanto- tai kulutustilanne jossa sitä sähköä tarvitaan, se on silloin tuotettavissa. Kunhan ei pääse käymään niin että se kapasiteetti onkin olemassa vain paperilla.

Sähkön kysyntä on Fortumin mukaan kasvamassa Suomessa voimakkaasti lähivuosina muun muassa kaukolämpösektorin sähköistymisen vuoksi. Yhtiön mielestä Suomen nykyinen sähkömarkkinamalli ei kuitenkaan tue tuotantokapasiteetin kasvattamista.

Fortum sanoo, että investoinnit tarvitsevat sähkön hintaa ja riskejä koskevaa vakautta sekä ennustettavuutta rahoituksen turvaamiseksi. Suomen sähkömarkkinan epävarmuus sähkön hinnoista ei yhtiön mukaan ”yksinkertaisesti tue tätä”.

Ongelma on olemassa, koska sitä mukaa kun kaukolämpö siirtyy sähkökattiloihin, ne ottaa tarvitsemansa energian sähköverkosta nykyisen polttoaineen polttamisen sijaan. Kaukolämpöpienydinvoimalat auttais tässä, mut yhtään sellaista ei ole vielä olemassa, eikä siksi voida sanoa milloin ne olisi vaihtoehto.

Jotta tähän ongelmaan auttavia voimaloita rakennettaisiin, ne pitäisi rahoittaa, mut koska sähkön hinta heiluu miten sattuu, rahoittajat näkee sen riskinä. Fortumin ratkaisu on laittaa kuluttajat maksamaan siitä että voimalat on olemassa.

Hallitusohjelman mainitsema "kustannustehokas kapasiteettimekanismi" ei jostain syystä kelpaa sellaisenaan Fortumille. Muista energiayhtiöistä myös Helen on ollut aktiivinen, mutta toisella viestillä kuin Fortum.

Omassa materiaalissaan Helen sanoo, ettei yhtiö kannata mitään energian tuottamiseen kohdistuvia tuotantotukia, kuten kapasiteettimekanismia.

”Energiantuotantoon kohdistetut takuu- ja minimihinnat ovat yhteiskunnalle kalliita, vääristävät markkinaehtoista hinnanmuodostumista sekä syrjäyttävät markkinalta edullista uusiutuvaa energiaa”, yhtiö sanoo.

Helen on mielenkiintoisessa tilanteessa, koska Helen on merkittävä kaukolämmön tuottaja ja se on vaihtamassa kaukolämmön tuotantoaan juuri sähkökattiloihin, jotka olis merkittävä kuorma verkossa juuri kylminä päivinä, joina sähkön riittävvyydestä on ollut huolia viimeaikoina. Kapasiteettimarkkina olisi Helenille kulu, jos ne ei itse rakenna myös sitä.

Näyttää siltä että tämä on nyt siinä vaiheessa missä jokainen toistaa vain oman etunsa mukaista viestiä. Sinänsä ongelma on olemassa, sähkön hinnan suuri vaihtelu ja sähkön riittävyyshuolet on todellisia. Mut Fortum tuskin on se taho jonka mielipidettä tästä kannattaa kovin herkällä korvalla kuunnella.

view more: next ›