this post was submitted on 02 Apr 2025
8 points (100.0% liked)

Nyheder

842 readers
54 users here now

For alle nyheder, hvad end de måtte omhandle.

Regler

1. Brug artiklens titel

Titlen på indlæg skal være titlen på nyhedsartiklen der linkes til. Du må dog gerne oversætte titlen hvis den ikke er på dansk, så længe oversættelsen er retvisende. En alternativ titel (fx i tilfælde af clickbait) eller vigtig supplerende information kan angives i kantede parenteser. Fx: "Clickbait titel [Beskrivende titel]". Dette sikrer at titlen på artiklen ikke er misvisende.

2. Brug ikke tekstfeltet ("body")

Link udelukkende til artiklen og brug ikke tekstfeltet ("body" på engelsk). Hvis du vil tilføje noget, så skriv en kommentar. Dette sikrer at debatten foregår fra et neutralt synspunkt der tager udgangspunkt i artiklen, og ikke en bestemt vinkling skrevet i tekstfeltet. Undtagelse: Det er tilladt at dele et referat af en artikel bag betalingsvæg i tekstfeltet.

3. Kun nye artikler

Artikler skal være mindre end en uge gamle. Dette sikrer at artikler faktisk er nyheder.

4. Debat-indlæg og andet skal markeres

Det er tilladt i et begrænset omfang at indlægge artikler der ikke som sådan er nyhedsartikler (fx debat-indlæg), men sådanne artikler skal markeres med [Debat] el. lign. mærkat i titlen af indlægget inden titlen på artiklen. Dette sikrer at brugere er klar over den potentielle højere bias der kommer fra debat-indlæg og sikrer at debat-indlæg ikke bruges til at skubbe en agenda.


Husk også at følge Feddit.dks generelle regler.

founded 2 years ago
MODERATORS
top 6 comments
sorted by: hot top controversial new old
[–] [email protected] 4 points 2 days ago

Salg, ja måske skal man ikke kunne sælge og købe menneskelige rester af tvivlsom etisk oprindelse. Og selvom det er en etisk gråzone med udstilling, er jeg helt klar fortaler for at offentlige samlinger og udstillinger skal bevares. Det gælder særligt de medicinske, anatomiske udstillinger som engang blev brugt til uddannelse og forskning, men som ikke længere har andet end historisk værdi, men også nyere udstillinger med mere kunstnerisk præg (eks. ham den gale tyske anatom). Derudover er der de naturhistoriske udstillinger med gravrester, evolutionshistorie... Udstillingerne kan skabe kontekst og få mennesker til at forholde sig til vigtige emner som kulturhistorie, konfrontation med døden, og skabe nysgerrighed og refleksion hos børn. Jeg forstår godt argumenterne for at destruere organsamlingen fra handicappede børn indsamlet i Tyskland i 1930'erne, og er nok også enig i at stjålne artefakter fra imperialistiske tider kan returneres til hjemlandet, men hvor går grænsen? Hvor gamle skal knoglerne være før vi skal betragte dem som samtidige og derfor har gjort sig fortjent til at blive "stedt til hvile"? Er det 1800-tallet? Er det væsentligt om det stammer fra Afrika, Østen eller England? Intentionen med indsamlingen bør vægtes tungt hvis der er tale om anonyme mennesker hvis ønsker man ikke kender til, og det er også meget væsentligt om en udstilling kan skabe samtidig værdi i form af private eller fælles refleksioner og diskussioner.

[–] [email protected] 3 points 2 days ago (1 children)

Kan man ikke sige at det er op til efterkommere?

[–] [email protected] 2 points 2 days ago (1 children)

Jeg tror med mange af de lig vi snakker om her er det ikke muligt at finde efterkommere, da det er så langt tid tilbage - eller nærmere, så er vi næsten alle efterkommere.

[–] [email protected] 3 points 2 days ago

Dårligt formuleret af mig. Det jeg mener er, at hvis der var efterkommere så må det være op til dem. Ellers kan det da være lige meget.

[–] [email protected] 2 points 2 days ago

Jeg synes personligt det er okay at udstille menneskelige rester, da det giver et helt specielt blik ind i historien. Men jeg synes ikke det er okay at man har stjålet lig fra fjerne lande og udstiller dem i et museum i London. De burde returneres til hjemlandet.

[–] [email protected] 2 points 2 days ago

Ser på fortiden med nye øjne

Debatten i Storbritannien hænger i høj grad sammen med, at kongeriget engang var et verdensomspændende imperium.

Mange af genstandene på de britiske museer er i sin tid blevet indsamlet på problematisk vis fra tidligere kolonier. Det, fortæller Vibe Nielsen, der er antropolog og postdoc ved Glyptoteket og Københavns Universitet.

Hun har blandt andet forsket i den koloniale arv ved Pitt Rivers Museum i Oxford, som i 2020 fjernede alle menneskelige rester fra sine udstillinger. Heriblandt en egyptisk mumie, skrumpehoveder fra Sydamerika og trofæ-hoveder fra Naga-stammen i Indien. Det skete som led i en en ”dekoloniseringsproces”.

- Fortællingen har i mange år været, at det britiske imperium var et civilisationsprojekt, siger Vibe Nielsen til P1-programmet K-Live.

- Men det bliver der nu sat spørgsmålstegn ved, og man er i langt højere grad begyndt at adressere de forbrydelser, der også er blevet begået.