this post was submitted on 14 Jul 2025
13 points (100.0% liked)

Nyheder

906 readers
34 users here now

For alle nyheder, hvad end de måtte omhandle.

Regler

1. Brug artiklens titel

Titlen på indlæg skal være titlen på nyhedsartiklen der linkes til. Du må dog gerne oversætte titlen hvis den ikke er på dansk, så længe oversættelsen er retvisende. En alternativ titel (fx i tilfælde af clickbait) eller vigtig supplerende information kan angives i kantede parenteser. Fx: "Clickbait titel [Beskrivende titel]". Dette sikrer at titlen på artiklen ikke er misvisende.

2. Brug ikke tekstfeltet ("body")

Link udelukkende til artiklen og brug ikke tekstfeltet ("body" på engelsk). Hvis du vil tilføje noget, så skriv en kommentar. Dette sikrer at debatten foregår fra et neutralt synspunkt der tager udgangspunkt i artiklen, og ikke en bestemt vinkling skrevet i tekstfeltet. Undtagelse: Det er tilladt at dele et referat af en artikel bag betalingsvæg i tekstfeltet.

3. Kun nye artikler

Artikler skal være mindre end en uge gamle. Dette sikrer at artikler faktisk er nyheder.

4. Debat-indlæg og andet skal markeres

Det er tilladt i et begrænset omfang at indlægge artikler der ikke som sådan er nyhedsartikler og ikke er skrevet af avisens ansatte (fx debat-indlæg eller læserbreve), men sådanne artikler skal markeres med [Debat] el. lign. mærkat i titlen af indlægget inden titlen på artiklen. Dette sikrer at brugere er klar over den potentielle højere bias der kommer fra debat-indlæg og sikrer at debat-indlæg ikke bruges til at skubbe en agenda.


Husk også at følge Feddit.dks generelle regler.

founded 2 years ago
MODERATORS
you are viewing a single comment's thread
view the rest of the comments
[–] ano@lemmy.world 7 points 3 days ago

Et lille indspark til den anvendelse, Maria Krüger fra Dansk selskab for Almen Medicin foreslår (som er en helt anden end den, borgeren dér har brugt):

Hvis der er noget nyligt opstået (og det ikke drejer sig om et opkald til 112), så kunne man spørge en chatbot om hjælp til at lave en anamnese (sygehistorik) forud for et besøg hos lægen eller lignende kontakt til sundhedsvæsnet.

Jeg har lige prøvet det med DeepSeek, hvor jeg rollespillede et knoglebrud på venstre arm, jeg fik sidste år. Det gik faktisk godt, men skulle lige bede den om at stille ét spørgsmål ad gangen og ikke nødvendigvis forklare, hvorfor hvert spørgsmål er vigtigt.

Chatbotten bestemte selv antallet af spørgsmål og valgte selv hvilke, og så afsluttede den med en kort sammenfatning i punktform (som ikke bare fulgte en Q&A- gentagelse af det gennemgåede) som jeg kan tage med til lægen Her er spørgsmålene gengivet ordret:

  • Hvornår skete faldet?
  • Hvordan faldt du? (f.eks. forover/bagover, på hofte/skulder/hænder, vred du kroppen under faldet?)
  • Hvor har du ondt, og hvor smertefuldt er det på en skala fra 1-10? (Beskriv også, om du har smerter andre steder end armen, fx hoved, ryg, hofte? Husk at nævne om du slog hovedet - det er altafgørende at lægen ved det!)
  • Kan du se eller mærke tegn som misfarvning, blå mærker, unormal form eller følelsesløshed i armen/hånden? (Og: Kan du bevæge håndled og fingre? Er knæet hævet?)
  • Kan du bøje din albue, og er der nogen unormal bevægelighed eller knasende lyd i leddet når du forsøger?
  • Til knæet: Kan du fuldt ud bære vægt på benet uden ustabilitet eller stiksmerter? (Og: Har du haft lignende knæskader før?)
  • Har du tidligere haft skader på venstre albue eller knæ? (Hvis ja, beskriv hvilken type skade og hvornår det skete)
  • Tager du nogen medicin (fx blodfortyndende, smertestillende, kortison)?
  • Har du nogen kendte allergier (især mod smertestillende, plaster, latex, antibiotika)?
  • Har du kvalme, svimmelhed, synsforstyrrelser eller følelse af at besvime efter faldet?
  • Har du haft feber, øget varme eller rødme omkring skaderne (udover det umiddelbare traume)?
  • Er din vaccinationsstatus opdateret, især stivkrampe?

Den gav også tre forslag til lægen:

Patienten bør undersøges for mulig fraktur/seneruptur i venstre albue (intens smerte, begrænset mobilitet); infektionsrisiko i knæeafskrabning (beskidt underlag); stivkrampeprofilakse pga. åbent sår og usikker vaccinestatus

Og tre forslag til mig:

Husk: Bevæg albuen så lidt som muligt før undersøgelse. Hold knæet rent - fjern plaster kort før lægen ser det. Spørg specifikt om stivkrampebooster, hvis din sidste vaccine er over 5 år siden.

Så tænker da, at jeg ville føle mig nogenlunde godt forberedt på et besøg hos lægen efter at have gjort mig de tanker på forhånd… det var også mange af de samme spørgsmål, jeg fik i den virkelige situation.