this post was submitted on 06 May 2025
9 points (80.0% liked)

theNetherlands

2215 readers
16 users here now

Welkom op c/theNetherlands! Voor het delen van alles gerelateerd aan Nederland: nieuws, sport, humor, cultuur en vragen.

Als je een nieuwsbericht post, is het een goed idee er in een eerste comment je eigen mening over te geven. Dan geef je anderen alvast iets om op te reageren.

Hier gelden verder uiteraard de regels van onze instance:


Welcome to c/theNetherlands! For sharing anything related to the Netherlands: news, sports, humour, culture and questions.

If you’re posting a news story, it’s a good idea to give your own opinion in a first comment. Thereby you give others something to respond to. Note that the story has to be directly related to the Netherlands.

For the rest, the rules of our instance of course apply here:

founded 2 years ago
MODERATORS
 

Er is een tijd en plek om alles te herdenken; de Tweede Wereldoorlog kun je niet samentrekken met Gaza, vanwege het grote verschil in schaal, geschiedenis en betekenis, als je dat wel doet, vervaag je het unieke leed van toen, verlies je het respect voor de slachtoffers én verbreek je de eenheid die 4 mei juist wil brengen. Herdenk Gaza op 6 mei? Is dit weer een verdeel en heers techniek vanuit Rusland of zo?

top 16 comments
sorted by: hot top controversial new old
[–] [email protected] 3 points 1 day ago

Helemaal mee eens. Het conflict in Gaza is super polariserend en heeft bovendien niets met Nederland te maken. Er zijn zat andere conflicten in de wereld waar we ook bij stil zouden kunnen staan tijdens dodenherdenking, maar daar hoor je niemand over. Gaza krijgt altijd disproportioneel veel aandacht. Dodenherdenking moet ten eerste Nederlanders verbinden in het herdenken dat onze huidige vrijheid en veiligheid een hoge prijs hebben gehad. Zeker nu wereldwijd democratieën onder druk staan is het belangrijk om ons daar niet van af te laten leiden met polariserende themas.

[–] [email protected] 1 points 19 hours ago* (last edited 19 hours ago)

Ik vind dat mensen het vrij staat om de herdenking breder te trekken, juist nu. We herinneren met de gedachte "nooit weer", dus nu het toch "weer" gebeurt, ongeacht de schaal, vind ik het terecht om dat hierbij mee te nemen. Wel moet het, net zoals de andere dingen die wij herinneren tijdens 4 mei, los de aandacht krijgen.

Persoonlijk vind ik het hypocriet van onze vertegenwoordigers te zeggen "nooit weer" terwijl Israël, een staat opgezet met hulp van het westen en nog altijd gesteund wordt door het westen, zelf een genocide aan het plegen is. Herinneren met je kop in het zand is betekenisloos.

[–] [email protected] 18 points 2 days ago (2 children)

Wat een onzin, al jaren worden huidige oorlogen benoemd in toespraken op de Dam. Vind het uiterst triest dat ook Schoof dingen zegt over het ervoor zorgen dat er nooit meer zoiets als toen kan gebeuren, terwijl de overheid niets doet aan het leed in Gaza. Hoorde iemand zeggen dat het juist respectvol is naar de mensen die toen zijn omgekomen, Joods of niet, om de mensen die nu om soortgelijke redenen omkomen ook te benoemen. Er waren trouwens ook joodse mensen bij die alternatieve herdenken, er sprake ook iemand met een holocaust verleden.

Ik vind het wel jammer en zorgelijk dat er een alternatieve herdenking was, maar dat ligt volgens mij veel meer aan het huidige kabinet (omdat zij zich stilhouden over Gaza) dan aan buitenlandse inmenging. Ook het argument doe dat tussen 6 mei en 3 mei vind ik een beetje flauw, aangezien niemand zegt dat stil staan bij Gaza in de plaats moet komen van het herdenken van de Holocaust en tweede wereldoorlog.

Ook even disclaimer alvast, dat er mensen zijn die de herdenking verstoren of rookbommen gooien vind ik niet goed.

[–] [email protected] 9 points 2 days ago* (last edited 2 days ago) (2 children)

Vind het uiterst triest dat ook Schoof dingen zegt over het ervoor zorgen dat er nooit meer zoiets als toen kan gebeuren, terwijl de overheid niets doet aan het leed in Gaza.

De overheid is medeplichtig. Nederland wil nog altijd F35-onderdelen aan Israël leveren en weigert echt stelling te nemen tegen Israël.

Vier mei met deze lui erbij, is voor mij betekenisloos. De les van de Tweede Wereldoorlog is dat ontmenselijking van bevolkingsgroepen en hen als zondebok gebruiken, lijdt tot de verschrikkelijkste misdaden in de geschiedenis.

In Israël zijn Palestijnen al geen mensen meer, maar, zo de eerdere Israëlische minister van defensie „menselijke dieren”. In Nederland wordt namens de Tweede Kamer een krans gelegd door de voorzitter: een PVV’er. Een partij van wie het enige lid niets anders doet dan ontmenselijken en bij wie de zondebok zijn centrale politieke strategie vormt.

Dan is die alternatieve herdenking tien keer waardiger.

[–] [email protected] 5 points 1 day ago* (last edited 1 day ago) (1 children)

Je zegt dat “Nederland nog altijd F-35-onderdelen aan Israël wil leveren,” maar dat klopt niet. Nederland levert geen wapens of onderdelen rechtstreeks aan Israël. Die rechtstreekse levering is zelfs verboden door de rechter, en Nederland houdt zich daaraan.

Wat Nederland wél doet: het levert onderdelen aan het internationale F-35-programma, een samenwerking van negen landen, met de Verenigde Staten als hoofdcoördinator. Die onderdelen gaan naar centrale productie- en assemblagepunten, vooral in de VS. Van daaruit worden F-35’s geleverd aan verschillende landen, waaronder Israël.

Elk deelnemend land aan het programma , of het nu Israël, Nederland, Italië of Noorwegen is , krijgt F-35’s waarin onderdelen zitten van allerlei partnerlanden. Ook Nederlandse onderdelen kunnen zo uiteindelijk in Israëlische toestellen terechtkomen, net als in toestellen van andere landen. Maar dat is een indirect gevolg van het gezamenlijke productieproces, niet een gerichte levering aan Israël.

Nederland is al twintig jaar onderdeel van dit programma. De VS financiert het grootste deel van ontwikkeling, productie en onderhoud. Meedoen is geen vrijblijvende keuze: uit het programma stappen zou betekenen dat we onze eigen luchtmacht en F-35’s niet meer operationeel kunnen onderhouden, geen toegang meer hebben tot cruciale technologie, en dat we geen betrouwbare NAVO-partner meer zijn. Zoals minister Brekelmans waarschuwde:

“We zouden ineens buiten een programma vallen waar Nederland al twintig jaar in zit […] dat schaadt onze reputatie als defensie (navo) partner.”

Bovendien heeft dit gevolgen voor bondgenoten die wél op nieuwe toestellen rekenen, zoals Oekraïne. Door onze deelname aan het programma zorgen we voor onze eigen veiligheid, maar helpen we ook onze Oekraïne.

Je hoeft het Nederlandse beleid niet te steunen. Maar het is belangrijk om het wel eerlijk en feitelijk te bespreken, juist als het om zoiets gevoeligs gaat als oorlog, mensenrechten en herdenking. link

[–] [email protected] 2 points 23 hours ago

Eens. Alsnog is het een feit dat dit niet uit eigen beweging van het kabinet is gebeurd, en zelfs door hen is aangevochten op een moment dat wel duidelijk was dat Israël ruim over de scheef ging.

[–] [email protected] 4 points 1 day ago

Vier mei met deze lui erbij, is voor mij betekenisloos.

Dit! Duizend maal dit!

[–] [email protected] 1 points 1 day ago* (last edited 1 day ago) (1 children)

Kan ook zijn dat ze terughoudend zijn om Amerika en Trump, Israel-fan, niet voor het hoofd te slaan... Je weet hoe Trump is als iets hem niet aan staat. Maar ik heb het kabinet al meerdere keren gehoord dat ze het verachten wat er nu in Gaza gebeurd

[–] [email protected] 3 points 1 day ago (1 children)

Dan ben ik wel benieuwd waar jij dat hebt gehoord, want zulke stevige bewoordingen hebben ze zo ver ik weet nog niet gebruikt. Wilders tweet bijvoorbeeld regelmatig over hoe hij Israël steunt, maar spreekt zich niet uit over de Palestijnen. Trump pleasen vind ik een hele slechte reden om niet eens te proberen een genocide te stoppen.

[–] [email protected] 1 points 23 hours ago* (last edited 23 hours ago) (1 children)

Op NOS en andere nieuwssites en in talkshows van iedereen behalve natuurlijk wilders inderdaad... Die spoort sws niet. Maar kan het wel opzoeken als je wil?

[–] [email protected] 1 points 22 hours ago

Ik zou denken dat je eerder woorden als problematisch, zorgelijk en ernstig vindt, misschien ergens nog onwenselijk of niet juist; maar verachtelijk of verwerpelijk heb ik nog niet gezien. Maar stel dat je gelijk hebt en ze inderdaad sterkere woorden hebben gebruikt dan dat ik denk, dan nog zou ik zeggen dat ze te weinig doen. Dus als je het opzoekt en een kabinetslid vindt die sterke woorden gebruikt, stel je daarbij misschien mijn beeld van dit kabinet bij, maar ik zou er niet door van gaan vinden dat Nederland zich voldoende inzet voor de Palestijnen. En dat is uiteindelijk wat voor mij uitmaakt en waarom ik het willen organiseren van een alternatieve herdenking begrijp.

[–] [email protected] 9 points 2 days ago (1 children)

Bij elke krans wordt gezegd "van de tweede wereldoorlog of hierna".

Ook het verhaal van die Nederlandse millitair die sneuvelde door een bermbom in Afghanistan ging ook niet over wo2.

Er is nog geen enkele oorlog (gelukkig) gekomen die op de schaal was van wo2 maar die worden ook official herdacht. (Zoals Afghanistan)

Het argument zou zijn is dat we een alleen burgers en militairen van het koninkrijk herdenken.

[–] [email protected] 8 points 2 days ago

Dat vind ik ook de meest overtuigende reden om tijdens de herdenking het niet over Gaza te hebben, tot op zekere hoogte heeft de oorlog daar niets met Nederland te maken.

Wat ik vooral lastig vind is om mensen te herdenken die zijn omgekomen in het verleden zonder stil te staan bij mensen die in het heden in andere oorlog het leven laten. Als ik verhalen hoor over de hongerwinter of de het fusilleren van mensen dan kan ik het niet helpen om aan de mensen in Gaza te denken, maar ik kan dat best in stilte doen terwijl het daar officieel niet over gaat.

Wat mij echt stoort is dat er dan voordrachten komen van regeringsleden die zeggen dat we moeten waken dat zoiets nooit meer mag gebeuren, terwijl ze toestaan dat ergens anders iets soortgelijks gebeurt. Er zijn plekken op de wereld (zoals in Sudan en Myanmar) waar Nederland nou eenmaal weinig invloed heeft, maar Israël is op allerlei een bondgenoot en handelspartner. De Nederlandse overheid kijkt weg met het argument dat de genocide van de Palestijnen een kwestie van zelfverdediging is. Ze zeggen af en toe wat, maar doen helemaal niets.

De alternatieve herdenking is zo ver ik weet in eerste instantie ontstaan uit ongenoegen vanwege het feit dat Martin Bosma een krans mocht leggen. Dat de pvv migratie wil beperken vind ik een legitiem doel waar je argumenten voor kunt geven, maar er komt ook een hoop racistische drek uit de monden van die partij, ook richting oorlogsvluchtelingen. Ik snap heel goed dat iemand het ongepast vindt om kransen te laten leggen dat iemand die mensen uit een minderheid behandelt alslof ze minderwaardige mensen zijn.

Ik zelf vind een deel van de regering niet geloofwaardig als het gaat om het herdenken van oorlogsslachtoffers. Vooral niet als het gaat om het herdenken van mensen die vanwege hun geloof werden afgemaakt.

[–] [email protected] 3 points 1 day ago (1 children)

De dodenherdenking is al meerdere keren veranderd. Het vormt zich uiteindelijk mee naar behoefte vanuit de samenleving.

Nu de overlevenden van de 2e WO steeds schaarser worden door hun leeftijd, wordt het leed van toen voor ons allemaal indirecter. Steeds meer hebben alleen vluchtelingen directe ervaringen met oorlogsleed.

De conflicten erna waren relatief klein. Het is dus ergens niet vreemd als steeds meer mensen meer verbintenis voelen met oorlogen buiten Nederland, met name recente.

De dodenherdenking hoeft niet op basis van 1 oorlog omgegooid, maar wat en wie we gedenken is ook weer niet heilig en onveranderlijk.

[–] [email protected] 2 points 1 day ago* (last edited 23 hours ago) (1 children)

Ik snap niet dat omdat er minder overlevenden zijn, het leed daarmee “indirecter” zou worden? De kracht van herdenken is juist dat we het verleden levend houden, ook zonder directe lijnen.

Ik heb zelf geen directe familieband met de Tweede Wereldoorlog, maar dat maakt de impact ervan voor mij niet minder. Wat er toen in Nederland is gebeurd, blijft indrukwekkend voor mij en diep aangrijpend. Geschiedenis raakt niet alleen via persoonlijke herinneringen, ook via besef, onderwijs, herdenking en collectief bewustzijn. Bovendien: het is nog helemaal niet zo lang geleden. We leven nog steeds in een samenleving gevormd door die oorlog, in politieke structuren, morele lessen, en familiegeschiedenissen van mensen om ons heen.

[–] [email protected] 3 points 1 day ago

Maar waarom vind je het dan precies respectloos en polariserend? Ik vind juist dat omdat wij nog steeds leven "in een samenleving gevormd door die oorlog — politieke structuren, morele lessen, en familiegeschiedenissen van mensen om ons heen", het belangrijk is om dat te verhouden aan de samenlevingen die nu door oorlog worden gevormd. Maar zoals ik elders schreef, voor mij is het probleem vooral dat de partijen die nu de oorlog zeggen te herdenken zich niet inzetten voor vrede op andere plekken.