this post was submitted on 06 May 2025
9 points (80.0% liked)
theNetherlands
2215 readers
23 users here now
Welkom op c/theNetherlands! Voor het delen van alles gerelateerd aan Nederland: nieuws, sport, humor, cultuur en vragen.
Als je een nieuwsbericht post, is het een goed idee er in een eerste comment je eigen mening over te geven. Dan geef je anderen alvast iets om op te reageren.
Hier gelden verder uiteraard de regels van onze instance:
- Geen onverdraagzaamheid - inclusief racisme, seksisme, validisme, homofobie, transfobie en xenofobie.
- Wees respectvol, juist wanneer je het oneens bent. Iedereen moet zich hier welkom voelen.
- Geen porno.
- Geen reclame/spam.
- Geen illegale content.
Welcome to c/theNetherlands! For sharing anything related to the Netherlands: news, sports, humour, culture and questions.
If you’re posting a news story, it’s a good idea to give your own opinion in a first comment. Thereby you give others something to respond to. Note that the story has to be directly related to the Netherlands.
For the rest, the rules of our instance of course apply here:
- No bigotry - including racism, sexism, ableism, homophobia, transphobia, or xenophobia.
- Be respectful, especially when disagreeing. Everyone should feel welcome here.
- No porn.
- No Ads / Spamming.
- No illegal content
founded 2 years ago
MODERATORS
you are viewing a single comment's thread
view the rest of the comments
view the rest of the comments
De dodenherdenking is al meerdere keren veranderd. Het vormt zich uiteindelijk mee naar behoefte vanuit de samenleving.
Nu de overlevenden van de 2e WO steeds schaarser worden door hun leeftijd, wordt het leed van toen voor ons allemaal indirecter. Steeds meer hebben alleen vluchtelingen directe ervaringen met oorlogsleed.
De conflicten erna waren relatief klein. Het is dus ergens niet vreemd als steeds meer mensen meer verbintenis voelen met oorlogen buiten Nederland, met name recente.
De dodenherdenking hoeft niet op basis van 1 oorlog omgegooid, maar wat en wie we gedenken is ook weer niet heilig en onveranderlijk.
Ik snap niet dat omdat er minder overlevenden zijn, het leed daarmee “indirecter” zou worden? De kracht van herdenken is juist dat we het verleden levend houden, ook zonder directe lijnen.
Ik heb zelf geen directe familieband met de Tweede Wereldoorlog, maar dat maakt de impact ervan voor mij niet minder. Wat er toen in Nederland is gebeurd, blijft indrukwekkend voor mij en diep aangrijpend. Geschiedenis raakt niet alleen via persoonlijke herinneringen, ook via besef, onderwijs, herdenking en collectief bewustzijn. Bovendien: het is nog helemaal niet zo lang geleden. We leven nog steeds in een samenleving gevormd door die oorlog, in politieke structuren, morele lessen, en familiegeschiedenissen van mensen om ons heen.
Maar waarom vind je het dan precies respectloos en polariserend? Ik vind juist dat omdat wij nog steeds leven "in een samenleving gevormd door die oorlog — politieke structuren, morele lessen, en familiegeschiedenissen van mensen om ons heen", het belangrijk is om dat te verhouden aan de samenlevingen die nu door oorlog worden gevormd. Maar zoals ik elders schreef, voor mij is het probleem vooral dat de partijen die nu de oorlog zeggen te herdenken zich niet inzetten voor vrede op andere plekken.